Skip to content

IBCT Relatietherapie 

ACT Specialisaties

IBCT Relatietherapie Basisopleiding

-

1.295,-
Stap subsidie mogelijk tot € 1.000,-
4 lesdagen via Zoom
3 intervisie bijeenkomsten
Certificaat naar afronding
Geaccrediteerd*
Verplichte literatuur (apart aan te schaffen):
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT-relatietherapie: Behandelprotocol in tien sessies. Amsterdam: Boom. (207 blz)
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2021). Werkboek IBCT-relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom. (circa 30 blz)

* Deze opleiding is geaccrediteerd door de VGCT, NVRG, NFG, LV POH-GGZ en SKB

Basisopleiding IBCT Relatietherapie

Maak gebruik van je STAP-budget en ontvang € 1000,- subsidie.

Integrative Couple Behavior Therapy (IBCT) is een derde generatie cognitieve gedragstherapie, en is een van de best onderzochte relatietherapieën ter wereld. Wetenschappelijk onderzoek (voor een overzicht zie Dijkstra, 2017)1 wijst uit dat deze vorm van therapie in veel gevallen effectief is in het verhogen van de relatietevredenheid en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Anders dan in veel andere therapieën, wordt in IBCT eerst aandacht besteed aan het stimuleren van emotionele acceptatie en tolerantie ten aanzien van verschillen tussen partners. Pas daarna wordt gewerkt aan de communicatieve vaardigheden van partners, het naar elkaar uitspreken van wensen en verwachtingen en het probleemoplossend vermogen. Door eerst te werken aan emotionele acceptatie en tolerantie, kan de rest van de therapie zich richten op de oplossing en vermindering van die problemen die ook daadwerkelijk op een haalbare wijze op te lossen zijn.

Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met IBT-Academie.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de VGCT, NVRG, LV POH-GGZ. Registerplein en SKB. Je kan er bovendien scholingspunten voor aanvragen bij de NFG, NVPA en MfN.

Meer informatie over IBCT ›

Doelstelling

Het doel van deze opleiding is dat je op basis van IBCT leert om partners te begeleiden om de kwaliteit van hun relatie te verbeteren. Je krijgt inzichten en concrete tools waarmee je meteen de volgende dag aan de slag kan met stellen.

Voor wie is de basisopleiding

De opleiding staat open voor HBO en WO opgeleide professionals die (willen) werken met stellen. Als vooropleiding moeten deelnemers een HBO of WO opleiding hebben afgerond in een relevante sector. IBCT sluit in haar uitgangspunten en werkwijze uitstekend aan bij de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een derde generatie cognitieve gedragstherapie voor individuele clienten. Werk je al met ACT dan is dat een pré maar het is absoluut geen must om de basisopleiding IBCT te volgen.

De toekomst

Je vooropleiding bepaalt hierin hoe je jezelf kunt en mag noemen. Dit soort korte opleidingen zijn geen vervanging voor een academische of erkende HBO-opleiding maar wel een waardevolle toevoeging aan je beroepsvorming.

Goed om te weten:

Schrijf je in