IBCT Relatietherapie Basisopleiding
-
* Verplichte literatuur (zelf aan te schaffen):
- Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT-relatietherapie: Behandelprotocol in tien sessies. Amsterdam: Boom. (207 blz)
- Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2021). Werkboek IBCT-relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom. (circa 30 blz)
Basisopleiding IBCT Relatietherapie
IBCT staat voor Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), een vorm van derde generatie cognitieve gedragstherapie voor stellen (zie Christensen, Doss, & Jacobson, 2020, 2021[1]; Dijkstra & Tamminga, 2020[2]).
IBCT (IBCT) is een derde generatie cognitieve gedragstherapie, en is een van de best onderzochte relatietherapieën ter wereld. Wetenschappelijk onderzoek (voor een overzicht zie Dijkstra, 2017)[3] wijst uit dat deze vorm van therapie in zeker 70% van de gevallen effectief is in het verbeteren van de relatie, dat wil zeggen in het verhogen van de relatietevredenheid en het verbeteren van de onderlinge communicatie. IBCT is een relatie nieuwe vorm van relatietherapie die in Nederland pas de laatste jaren in opkomst is. De methode sluit uitstekend aan bij de manier van werken zoals al wordt beoefend in de reguliere geestelijke gezondheidszorg in Nederland, namelijk de cognitieve gedragstherapie, en is daarmee voor (aanstaand) relatietherapeuten in Nederland zeer relevant.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de VGCT, NVRG, LV POH-GGZ. Registerplein en SKB. Je kan er bovendien scholingspunten voor aanvragen bij de NFG, NVPA en MfN.
[1] Christensen, A. Doss, B.D., & Jacobson, N.S. (2021). Integrative Behavioral Couple Therapy. W. W. Norton & Company.
[2] Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT: behandelprotocol in 10 sessies. Boom.
[3] Dijkstra, P. (2017). Protocollaire behandeling van partners met relatieproblemen. In: G. Keijsers et al. (2017), Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten (pp. 498-558). Amsterdam: Boom.
Doelstelling
Het doel van deze opleiding is dat je op basis van IBCT leert om partners te begeleiden om de kwaliteit van hun relatie te verbeteren. Je krijgt inzichten en concrete tools waarmee je meteen de volgende dag aan de slag kan met stellen.
Voor wie is de basisopleiding
De doelgroep van de opleiding zijn professionals in de geestelijke gezondheidszorg die HBO of WO zijn opgeleid. Voorbeelden van professionals in deze doelgroep zijn psychologen, praktijkondersteuners ggz bij huisartsen, coaches, maatschappelijk werkers, systeemtherapeuten, en mediators. Velen van hen zijn zzp’ers of willen de overstap maken naar het zzp-schap. Doel van de opleiding is om professionals die aan de slag willen gaan als relatietherapeut of dit al doen een stevige kennisbasis mee te geven en te trainen in evidence-based relatietherapeutische technieken. De methode en werkwijze die daarbij centraal staat is IBCT.
De toekomst
- De professional is al relatietherapeut en wil zijn kennis, vaardigheden en aanbod uitbreiden en verdiepen met de IBCT-methode.
- Vaak willen professionals in deze doelgroep een grote of kleine carrièreswitch maken. Ze werken bijvoorbeeld op dit moment als hulpverlener met individuele cliënten maar willen nu ook gaan werken met stellen. Zij worden dan dus (ook) relatietherapeut. Ook professionals die al met stellen werken, bijvoorbeeld als mediator bij echtscheidingen, kunnen op deze manier hun aanbod en dienstverlening uitbreiden.
Goed om te weten:
- Deze opleiding wordt gegeven via Zoom
- Afgeronde HBO-opleiding op het gebied van psychologische en/of medische verzorging, coaching, maatschappelijk werk, of andere vormen van sociale dienstverlening is vereist.
- Bij deze opleiding horen de boeken ‘IBCT-relatietherapie: Behandelprotocol in tien sessies’ en ‘ Werkboek IBCT-relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie’. Je dient deze boeken zelf aan te schaffen. De rest van het studiemateriaal wordt aangeboden in de vorm van een e-reader.
- Voor deze opleiding geldt dat er vier bijeenkomsten zijn van 09:30 tot 16:30 uur.
- Aanvullend op de bijeenkomsten dienen deelnemers de verplichte literatuur gelezen te hebben, wat neerkomt op 30 uur leestijd. Daarnaast komen de deelnemers nog 3 keer bij elkaar tijdens intervisie bijeenkomsten, circa 3 uur per keer en dient er voor certificering een eindopdracht te worden uitgewerkt (8 a 10 uur). Dit maakt de totale studiebelasting circa 73 uur.
- De opleiders bepalen wie als deelnemer aan de eisen voor de opleiding heeft voldaan. Dit is afhankelijk van de (100%) aanwezigheid van een deelnemer, een proactieve houding, het voltooien van thuiswerk en de eindopdracht en de bijdrage aan groepsprocessen. In geval van verzuim wordt in overleg met de docent een alternatief geboden.
- Geaccrediteerd door de VGCT, NVRG, LV POH-GGZ. Registerplein en SKB. Je kan er bovendien scholingspunten voor aanvragen bij de NFG, NVPA en MfN.