Skip to content

In gesprek met Annemiek Gockel

Annemiek Gockel ACT

Over loskomen uit je denken en gaan voor wat je écht belangrijk vindt.

Ondanks dat het leven niet maakbaar is en soms ronduit pijnlijk kan zijn, is het mogelijk om ervoor te kiezen hoe je omgaat met dat wat op je pad komt. Daarom kijkt Annemiek graag met een zonnige blik naar het leven en dat gunt ze anderen ook. Door middel van training en coaching, helpt ze als ACT Master haar cliënten om op een andere manier naar hun emoties en gedachten te kijken. Bovendien komt ACT regelmatig goed van pas bij haar werk als re-integratieadviseur.

ACT kwam op het pad van Annemiek door een goede vriendin die haar vertelde over de methodiek. “Ik ben van jongs af aan enorm geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en hoe het werkt om zoveel mogelijk bij jezelf te blijven in deze wereld,” vertelt Annemiek. “Toen ik me aan het oriënteren was naar een verdiepingsslag in mijn werk, zei een vriendin: ‘misschien is ACT wel iets voor jou’.” De methodiek sloot perfect aan op hoe Annemiek zelf in het leven staat en zodoende is ze gestart met de opleidingen. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf Kalinda, waar ze coaching, trainingen en workshops met ACT aanbiedt.

Twee vliegen in één klap
Wat Annemiek heel erg aanspreekt in ACT, is hoe natuurlijk de methodiek aansluit op het mens zijn. “Het is heel mooi dat flexibiliteit en veerkracht centraal staan”, legt ze uit. “ACT geeft ruimte voor alles wat je kunt tegenkomen als mens.” Tijdens de ACT Basisopleiding heeft ze zelf ondervonden hoe ACT werkt, door het op haar eigen situatie toe te passen. “Dat heb ik als heel inspirerend ervaren. ACT biedt verschillende invalshoeken zodat ik altijd nauw kan aansluiten bij de beleving, pijnpunten en behoeften van een cliënt.” Ook de ACT Guide App wordt veelvuldig ingezet door Annemiek. “Ik wijs cliënten erop zelf aan de slag te gaan met de app, omdat ik verschil zie bij mensen die tussen de sessies door actief zijn met ACT. Zij maken zich vaardigheden eigen waar ze op leren terugvallen. Het versterkt en versnelt het proces”, legt ze uit. “ACT is meer dan alleen praten. Met de app gaan we nóg verder. De oefeningen, metaforen en beelden die gebruikt worden doen hun werk.”

Annemiek past deze positieve psychologievorm ook toe tijdens haar werk als re-integratieadviseur. Ze krijgt vaak te maken met cliënten die door omstandigheden te maken krijgen met een veranderde belastbaarheid en geconfronteerd worden met thema’s als acceptatie, balans vinden en eigen regie nemen. “In sommige trajecten is er ruimte om de persoonlijke effectiviteit te vergroten en daarin speelt ACT absoluut een constructieve rol”, aldus Annemiek.

ACT Master
Recent heeft Annemiek ook de opleiding voor ACT in Groepen afgerond. “Dat laat wel zien hoe enthousiast ik word van ACT!”, zegt ze. “Ik vind het heel mooi dat door het delen van ervaringen, mensen van elkaar kunnen leren.” Met het afronden van deze opleiding heeft Annemiek de titel ACT Master behaald, die er in de toekomst mogelijk voor gaat zorgen dat haar werk door zorgverzekeraars vergoed gaat worden. “Dit predicaat geeft de methodiek ook meer bekendheid, waardoor anderen hier hopelijk ook mee aan de slag gaan”, zegt Annemiek. “Je hebt alles al in huis, dus je hoeft jezelf niet te veranderen. Je kunt wel anders gaan doen.”