Over de veerkracht van het leven
Waar Elisabeth Steenkamp ooit begon als psychosociaal therapeut, mag ze zich vandaag de dag al bijna drie jaar lang met trots psychosociaal therapeut in ACT noemen. Binnen haar praktijk maakt ze enkel en alleen gebruik van de ACT methodiek. Hiermee helpt en begeleidt ze cliënten die kampen met problemen als faalangst of een burn-out. Elisabeth zelf heeft ook ooit ondervonden dat door het stukje mentale gezondheid op orde te krijgen, de kwaliteit van leven een stuk groter wordt. Een belangrijk inzicht, dat ze iedereen gunt.
ACT: a way of life
De ACT methodiek speelt heel erg in op eigen regels, oftewel je eigen wetboek. Iedereen heeft regel gestuurd gedrag zonder dat we het zelf beseffen. Regels heb je om ongemakkelijke gevoelens, gedachten en emoties te vermijden. Dit is een vaak onbewust proces. Ga maar eens na hoeveel regels jij jezelf oplegt. Elisabeth licht toe. “Neem een persoon die heel netjes is. Al is het middernacht en is diegene doodmoe, hij of zij zal en moet die keuken nog even opruimen, terwijl het helemaal niet erg is om die vieze vaat tot de volgende ochtend te laten staan. In dit geval betreft het een eigen regel. De kunst hierbij is om erachter te komen wat je eigen regels zijn om hier vervolgens mee aan de slag te gaan.”
Veerkracht
Volgens Elisabeth is de ACT methodiek een derde generatie gedragstherapie, die helpt jouw psychologische flexibiliteit te vergroten, oftewel jouw veerkracht. Je leert anders omgaan met moeilijke gevoelens en gedachten. Hierbij biedt ze cliënten handvatten om dit ook daadwerkelijk op te kunnen bouwen, zowel tijdens de sessies als met opdrachten waarmee men thuis aan de slag kan. De ACT guide App is ook een fijne en praktische tool die veel content biedt. Op deze manier wordt eigen gedrag gemonitord en ontdekken cliënten hun eigen regels en hun vermijdingsgedrag. “Zo hebben ze het zelf in de hand en zijn ze niet alleen maar aan het praten en gaan ze daarna weer weg”, legt Elisabeth uit.
Training boven therapie
Elisabeth omschrijft ACT als transdiagnostisch en daarmee toepasbaar op verschillende problematieken. Ze ziet de methodiek zowel als training en als therapie. Het is iets wat je jezelf kunt aanleren samen met een goede ACT professional. Ook vandaag de dag ervaart ze nog steeds de voordelen van ACT en past ze dit toe in haar dagelijks leven. “Door deze aanpak leer je je eigen strenge hoofd kennen. We denken namelijk vaak dat we veel dingen moeten doen, maar in hoeverre is dat werkbaar en functioneel gedrag? De kracht zit ‘m voor mij vooral in de speelsheid van de oefeningen, de luchtigheid en tegelijkertijd het opzoeken van de diepte”, zo stelt Elisabeth.
Fangirl
De basisopleiding en de vervolgopleiding heeft Elisabeth elders gevolgd. Echter wel onder leiding van niemand minder dan Gijs Jansen. De ACT Guide App zet ze al twee jaar actief in. “Het briljante lesgeven en hoe Gijs de ACT methodiek op elke situatie weer geweldig toepast, dat is hetgeen mij het meeste triggerde tijdens de lessen. Ook op zware thematieken past hij een stukje humor toe, met uitspraken als ‘ACT is vrolijk gedachtegoed’ en ‘Ik neem jouw probleem heel serieus, alleen jouw innerlijke criticus niet altijd’. Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit zo kunnen. Iets wat ik zeer waardeer”, aldus Elisabeth. En Elisabeth is nog lang niet uitgeleerd. Binnenkort wordt ook de opleiding ACT in Groepen aan haar lijstje toegevoegd. Ze omschrijft zichzelf dan ook als een fan van de methodiek.