Skip to content

In gesprek met Eva van Donkelaar

Over haar persoonlijke levenspad en de ACT methodiek als oplossing

Eva van Donkelaar, geboren in Spanje maar opgegroeid in Dordrecht, is moeder van vier kinderen en woonachtig in Maastricht. Na haar afstuderen in de neuropsychologie heeft ze haar promotietraject aan de Universiteit Maastricht, faculteit Health, Medicine and Life Sciences, succesvol afgerond. Na jaren gewerkt te hebben in de onderzoekswereld werd het echter tijd voor iets nieuws. Vandaag de dag vervult Eva de rol als praktijkondersteuner ggz bij een huisartsenpraktijk in Maastricht, waar haar kennis van de ACT methodiek goed van pas komt.

Huisje, boompje, beestje

Opgroeien volgens het ‘huisje, boompje, beestje’ ideaal was bij Eva niet van toepassing. Ze is in haar leven genoeg hobbels tegengekomen. Hobbels die haar uiteindelijk intrinsiek gemotiveerd hebben om zich verder te verdiepen in het stukje gezondheid én die haar aan het einde van de rit sterker hebben gemaakt. “Ik heb zelf ook sombere periodes meegemaakt. Na het overlijden van onze dochter vlak na haar geboorte hadden we veel verdriet en gingen we door een moeilijke fase. Hierdoor heb ik jaren later nog een langere periode thuisgezeten omdat ik mij mentaal minder stabiel voelde en minder goed in mijn vel zat. Ik zag het ook al een tijdje niet meer zitten in de onderzoekswereld en op een gegeven moment kwam ik terecht in een vicieuze cirkel.” In een later stadium heeft Eva een tijdje samengewerkt met een psychiater, in wiens praktijk ze werd gewezen op ACT als waardevolle psychologische tool voor haar professionele toekomst als psycholoog.
Tijdens haar functie als tweedelijns psycholoog kreeg ze de mogelijkheid en tijd om de verdieping in ACT in gang te zetten. Inmiddels heeft Eva na de ACT Basisopleiding ook de ACT Vervolgopleiding met veel plezier afgerond én staat ze ingeschreven om ACT in Groepen te gaan volgen.

Eye-opener

In haar rol als praktijkondersteuner helpt Eva patiënten met verschillende problematieken. Het stukje mentale gezondheid en psychische balans in combinatie met het contact met de patiënt vindt ze erg leuk. Haar kennis van de ACT methodiek komt hierbij goed van pas. “Het mooie aan ACT is dat je mensen zelf kunt laten inzien hoe ze anders met hun problemen of angsten om kunnen gaan. Het is voor veel mensen dan ook een eye-opener.” Eva vult dit statement aan met een mooi voorbeeld uit de praktijk. “Ik heb een patiënt gehad met heftige pleinvrees. Hij durfde nog geen brug over te stappen. Door onze sessies en het accepteren van zijn angst, is hij nu op een punt gekomen dat hij plannen maakt voor een vakantie in het buitenland.” Volgens Eva is deze alternatieve aanpak het onderscheidende vermogen van ACT. De hoofdvraag is namelijk ‘Hoe kan ik ermee omgaan?’ in plaats van ‘Hoe kom ik ervan af?’. “Mensen voelen zich opgelucht als een professional hen emotionele ruimte biedt. Dit is dan ook hetgeen dat centraal staat in mijn sessies. Door pijn niet langer te blokkeren, kunnen de patiënten ervoor zorgen dat de pijn draaglijker wordt en minder impact heeft op hun leven en dus hun toekomst.”

Psychologische flexibiliteit

Door het toepassen van de ACT methodiek heeft Eva als psycholoog al voor veel mensen het verschil kunnen maken. Hier komt een stukje training bij kijken. Het verschil is namelijk niet binnen een dag zichtbaar. “Met de ACT methodiek pakken we het anders aan. Het voelt niet als een reguliere aanpak. Ik heb dit verschil zelf ook mogen ervaren. Vroeger had ik een soort angst als ik me niet lekker voelde. Ik was bang om het erover te hebben met anderen. Ik wilde zo snel mogelijk van dat vervelende gevoel af, zonder erover te praten. Vandaag de dag laat ik mijn verdriet gewoon toe. De pijn die ik voel draag ik met me mee, omdat deze bij me hoort.” Volgens Eva zorgt ACT voor verlichting in je dagelijkse doen en denken. Ze is dan ook blij dat ze zelf heeft kunnen ervaren hoe mooi het is om te zien hoe je als mens zelf de psychologische flexibiliteit kan trainen. “Alle facetten van ACT zorgen ervoor dat je mag zijn wie je bent en mag voelen hoe je je voelt. Je wordt bewust van het feit dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn om toch positief in het leven te staan. Tevens wordt de essentie van het leven concreter. Iets wat ik iedereen gun.”