Skip to content

In gesprek met Ilona Hijstek- van Vugt

Over hoe ze zichzelf én de zin van het leven heeft teruggevonden

Ilona Hijstek-van Vugt is in 2018 gestart met haar eigen onderneming, Shuka Coaching genaamd. Een onderneming waarbij ze haar eigen ervaringen meeneemt in het begeleiden van anderen. Ze werkt vanuit drie pijlers: mens, mens & hond en hond. Zo brengt ze twee werelden samen en helpt ze mensen om de zin van het leven weer terug te vinden. Net als hoe Ilona die zin een aantal jaar geleden zelf weer heeft teruggevonden.

De kracht van ACT

Ilona kent de grillen van het leven. Haar jeugd was niet altijd gemakkelijk. Dit in combinatie met haar man die gediagnostiseerd is met PTSS resulteerde erin dat ze zichzelf volledig wegcijferde. Door middel van verschillende therapieën moest en zou Ilona zichzelf weer terugvinden en moest ze weer wat liever voor zichzelf worden. Uiteindelijk is de ACT methodiek hetgeen geweest waardoor haar zelfbeeld weer verbeterde. “Zowel mijn man als ik hebben verschillende gedragstherapieën gevolgd. Therapieën die op lange termijn onvoldoende handvatten boden om vooruit te komen. Toen mijn man voor het eerst in aanraking kwam met ACT was hij zo enthousiast dat ik getriggerd werd om me volledig in de methode te verdiepen. Dit heeft me enorm geholpen om met mijn gedachtes om te gaan. Ben ik onzeker? Dan laat ik dat gewoon toe.”

Dromen najagen

En zo geschiedde. Ilona heeft vandaag de dag zowel de ACT Basis- als de Vervolgopleiding gevolgd en in november zal ze starten met de opleiding ACT in Groepen. Ieder opleidingstraject werd Ilona alleen maar enthousiaster. “Door verschillende omstandigheden was mijn zelfvertrouwen enorm geschaad. Ik zorgde enkel nog voor anderen, maar vergat mezelf. Door ACT heb ik dit weer weten om te buigen en ben ik weer op zoek gegaan naar dingen die mij blij maken.” En met succes. In 2018 is Ilona namelijk haar eigen coachingsbedrijf Shuka Coaching gestart. Iets waar ze een aantal jaar geleden alleen nog van durfde te dromen. “Mijn eigen onderneming is hét perfecte voorbeeld van iets wat ik vijf jaar geleden nooit voor me had gezien. Toch ben ik er heel trots op dat ik dit in mijn eentje heb weten neer te zetten én dat ik vandaag de dag iets doe waar ik écht blij van word.”

Practice what you preach

Ilona weet als geen ander hoe het is om therapie te volgen en dus ook wat ACT met een mens kan doen. Dit draagt ze dan ook graag over naar anderen vanuit haar rol als ervaringsdeskundig coach waarbij ze middels professionele nabijheid een goede en open werkrelatie opbouwt met haar cliënten. “Ik vind dat je iets niet kunt verkopen als je het zelf niet bezit, oftewel practice what you preach. Dat probeer ik ook echt te doen.” Door haar eigen ervaringen te combineren met de ACT methodiek, probeert Ilona echt het verschil te maken. “Ik zie ACT als een realistische manier om te leren leven met de belemmeringen en beperkingen die voorbijkomen. Ik hoop door mijn eigen ervaringen te delen, mensen te motiveren om nare gedachten om te zetten en dromen na te jagen. Dat gun ik iedereen.” Het najagen van dromen is namelijk lang niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken. “Een tijdje terug heb ik een cliënt gehad die het woord ‘dromen’ heel zwaar laadde. Door hierover in gesprek te gaan en een andere lading te geven aan het woord, heeft hij de negatieve waarde van dromen los kunnen laten. Daar ben ik trots op.”