Skip to content

In gesprek met Jolanda Wolters

Over de besmettelijke invloed van ACT op jezelf én anderen

Jolanda Wolters durfde na haar positieve ervaring met ACT haar vaste baan in het onderwijs op te zeggen. Deze levensveranderende ervaring gunt ze iedereen. Daarom past ze in deze vorm van positieve psychologie niet alleen toe in haar eigen praktijk Couching, maar ook in haar bedrijf Mind Wellness Giftcard. Zo wil ze anderen laten ontdekken dat therapie en coaching een cadeautje voor jezelf én je innerlijke welbevinden is.

Behoefte aan zelfcompassie

Drie jaar geleden was Jolanda klaar voor een opleiding die puur op haarzelf gericht zou zijn. Ze had al enkele diploma’s op zak op het gebied van coaching en kind- en jeugdtherapie, waardoor ze al veel dichter bij zichzelf was gekomen. Toch ontbrak er iets. “Ik merkte dat ik ontzettend streng was voor mezelf. Iedereen vond mij wel aardig, maar ik mijzelf totaal niet. Ik besloot een opleiding te volgen die mij meer zelfcompassie kon bieden.” ACT sprak haar heel erg aan omdat het alle facetten heeft: leren om bewuster te leven, een andere relatie te krijgen met je gedachten, omgaan met moeilijke gevoelens en je eigen angsten aan durven gaan. Ze volgde zowel de ACT basis- als de vervolgopleiding bij Gijs Jansen van ACT Guide “Zijn lessen zijn me goed bijgebleven. Die waren praktisch en heel toepasbaar”, vertelt Jolanda. “Je werkt met échte casussen en werkt die vervolgens uit aan de hand van de ACT methodiek. Daarnaast kun je jezelf meenemen in het proces.”

Comfortabel met ongemak

Eén van de belangrijkste ontdekkingen die Jolanda tijdens haar opleidingstraject heeft gedaan, is dat je door positieve psychologie ook met het minder leuke comfortabel kunt zijn. “Voor mij is ACT veel meer een methodiek waarin je een andere levensstijl kunt ontwikkelen. Dat je de veiligheid en zekerheid in jezelf kunt vinden in plaats van buiten jezelf”, stelt Jolanda. “Mijn wereld is nu zoveel groter en er zijn zoveel mogelijkheden en manieren om vorm te geven aan datgene wat ik belangrijk vind. Mijn leven is door ACT echt compleet veranderd. Ik heb mijn vaste baan opgezegd en ben mijn eigen praktijk én bedrijf gestart.”

Besmettelijk, in a good way

In haar eigen praktijk maakt Jolanda gebruik van de ACT methodiek. Via de ACT Guide App stuurt ze cliënten ondersteunend materiaal toe. Dat nodigt uit tot reflecteren en toepassen in de praktijk. Na de eerste sessie ervaren cliënten al verandering. “Ze ontdekken al heel snel dat ze een keuzevrijheid hebben,” legt ze uit. “Daarnaast merken ze dat mensen in hun omgeving ook vanuit heel veel regels handelen of streng zijn voor zichzelf. Ze herkennen dezelfde patronen.”

Naast haar praktijk Couching heeft Jolanda nóg een bedrijf: Mind Wellness Giftcard. Met deze cadeaukaart brengt ze de ACT methodiek en andere vormen van positieve psychologie op een toegankelijke manier onder de aandacht. Want volgens Jolanda werkt ACT besmettelijk, op een goede manier natuurlijk. Want zodra je merkt welke invloed het op jezelf heeft, kun je het anderen ook laten zien.