Skip to content

In gesprek met Liselotte Delwel

Over vrijer leven met je lijf en lief zijn voor jezelf

 

Sinds Liselotte Delwel besmet is geraakt met het ACT virus, deelt ze haar kennis en enthousiasme over de methodiek op alle mogelijke manieren. Ze leidt professionals op bij ACT Guide, schreef twee boeken over ACT in relatie tot het lichaam en heeft een eigen praktijk.

 Zo’n elf jaar geleden kwam Liselotte in aanraking met ACT via Gijs Jansen. “Ik hoorde er steeds meer over en dacht ‘dit is fantastisch’”, vertelt ze. “Toen ik meer over ACT leerde, zag ik in dat ik mag zijn wie ik ben. Dat is het mooie aan ACT. Het laat me vrijer leven en laat zien dat ik niet anders ben dan anderen.” ACT leerde Liselotte ook dat ze behoefte mag hebben aan meer vrije tijd voor haarzelf. Zo besloot ze haar fulltime kantoorbaan op te zeggen en dat waar zij gelukkig van wordt na te jagen. “Ik liet me omscholen en volgde alle opleidingen rondom ACT”, zegt Liselotte. “Inmiddels heb ik een eigen praktijk, geef ik zowel de ACT Basisopleiding als drie specialisaties bij ACT Guide en heb ik twee boeken geschreven waarin de ACT methodiek centraal staat.”

Vrijer leven met chronische klachten

Het nieuwste boek van Liselotte, ‘Leven met je lijf’, vormt het fundament van één van de specialisaties die ACT Guide aanbiedt: ‘ACT en Chronische klachten’. “Tijdens de specialisatieopleiding word je twee dagen lang ondergedompeld in dit onderwerp en de uitdagingen waar deze specifieke doelgroep dagelijks mee worstelt”, vertelt Liselotte. “Professionals leren van én met elkaar, door ervaringen te delen en te reflecteren.” Daarnaast biedt Liselotte vanuit haar expertise en boek nieuwe handvaten, om ACT nog beter in te zetten bij cliënten met chronische klachten. Liselotte schreef het boek naar aanleiding van eigen ervaringen met lichamelijke klachten, maar geeft ook de ondervindingen van haar cliënten een plek in het boek. “Het boek focust niet op de chronische klachten, maar hoe je ermee om kunt gaan en dus vrijer kunt leven met je lijf”, legt ze uit. “Daar komt veel zelfcompassie en zelfzorg bij kijken, iets wat bij ACT veelvuldig aan bod komt.”

Wees lief voor jezelf

Specialiseren in ACT betekent veel oefenen, of zoals Liselotte het mooi verwoordt ‘spelen met ACT’. “Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Voor veel mensen is ACT een compleet nieuwe therapievorm en is het niet meteen zo uit te voeren zoals het in de literatuur staat”, zegt ze. “Probeer na de ACT Basisopleiding dingen uit die bij jou én je cliënten passen en kijk vanuit daar verder wat je nog meer wilt leren.”