Over ACT toepassen bij mensen met autisme en durven te doen
Als behandelaar bij een GGZ-instelling werkt Marieke Wubs dagelijks met (jong)volwassenen die de diagnose autisme hebben. En ondanks het strenge stemmetje in haar achterhoofd, die ze zelf Mevrouw Bulstronk noemt, heeft Marieke het ver geschopt in de ACT wereld: ze mag zichzelf ACT Master noemen en staat in de startblokken met haar eigen bedrijf, Vrij Leven ACT Coaching.
De 46-jarige Marieke werkt inmiddels 23 jaar in de GGZ. “Negentig procent van mijn huidige werk bestaat uit ACT. Dat heeft mijn baan vele malen leuker gemaakt!”, vertelt Marieke. “Voorheen gaf ik veel psycho educatie, waar de nadruk ligt op het omgaan met een diagnose, maar ik merkte dat ik ook zocht naar de andere kant: acceptatie.” Toen Marieke net was gestart met de ACT Basisopleiding, trof ze een boze vrouw in de wachtkamer aan. “Ik trok mijn stoute schoenen aan en schoof de protocollen aan de kant, want ik wilde ACT toepassen. Hartstikke spannend natuurlijk, maar ik deed het”, vertelt ze. “Ik had het gevoel dat psycho educatie hier niet de oplossing was, omdat deze dame al zoveel diagnoses had, waarvan autisme de nieuwste was. Hier was een sessie van mens tot mens nodig, met ACT.
Structuur en deals
Marieke werkt bij de GGZ-instelling met (jong)volwassenen die autisme hebben. Er is dus een iets andere aanpak nodig. “Ik heb gestructureerde powerpoints gemaakt die ik gebruik ter ondersteuning van de sessies”, legt Marieke uit. “Ook verspreid ik de hoeveelheid informatie over acht sessies in plaats van de gebruikelijke zes. En natuurlijk gebruik ik de ACT Guide App.” Inmiddels heeft Marieke ruim zeventig cliënten gekoppeld, zodat zij thuis ook aan de slag kunnen. Door de grote hoeveelheid korte video’s en de mogelijkheid om zelf oefeningen samen te stellen, kan ze behandelingen op maat maken en de informatie behapbaar houden voor haar cliënten. Maar Marieke heeft nóg een leuke manier gevonden om haar cliënten buiten de sessies om actief te houden met ACT. “Ik sluit deals”, zegt ze. “Zo heb ik bijvoorbeeld een cliënt met dwang, die gunt zichzelf geen nieuwe sokken. Toen heb ik met hem afgesproken dat hij een nieuw paar ging kopen en mij een foto moest sturen als bewijs.” Marieke ontvangt dus dagelijks de leukste foto’s als bewijsmateriaal van haar cliënten.
Energie van ACT
Tijdens de ACT Basisopleiding kreeg Marieke veel informatie voor de kiezen. “De hele constructie rondom de hexaflex viel me eerlijk gezegd best zwaar, maar toen we eenmaal het Hoofd, Lijf en Hart model werd besproken tijdens de ACT Vervolgopleiding, viel het kwartje: alles staat met elkaar in verbinding”, vertelt Marieke. “Ik ging door met ACT in Groepen en daar kreeg ik zoveel energie van dat ik mijn eigen bedrijf ben gestart.” Met haar eigen bedrijf Vrij Leven ACT Coaching helpt Marieke mensen die, net als haar vroeger, geen goede relatie tot hun eetgedrag hebben. Ook daar past ze ACT toe. “Ik zie het als mijn missie om de mensen om mij heen te besmetten met het ACT virus”, aldus Marieke. “Je mag denken wat je denkt, voelen wat je voelt en ervaren wat je ervaart. Het mag er allemaal zijn en je hoeft er niet tegen te vechten. Dat geeft pas écht vrijheid.”