Skip to content

In gesprek met Remco Groenewegen

Over de invloed van de ACT methodiek op zowel zijn zakelijk- als zijn privéleven

Remco Groenewegen verloor op 19-jarige leeftijd plotseling zijn vader en op 25-jarige leeftijd overleed zijn moeder aan kanker. Remco weet dus als geen ander hoe het is om om te gaan met verlies en rouw. Vanuit deze ervaringen heeft hij maar liefst twee organisaties opgericht én verschillende ACT opleidingen gevolgd. De hoogste tijd om in gesprek te gaan met Remco over de traumatische gebeurtenissen in zijn leven, over zijn carrière en over zijn bevindingen omtrent de ACT methodiek.

Een stukje herkenning

Door het overlijden van zijn ouders en de wijze waarop Remco dit verlies heeft moeten verwerken, werd hij getriggerd om zich verder te verdiepen in de mentale gezondheid van de mens. “Op het moment dat je beide ouders verliest, ga je een soort proces in. Wat ik hierbij heel erg miste, waren mensen die begrepen waar ik doorheen ging. Ik heb me destijds best wel eenzaam gevoeld.” Toen Remco in een later stadium in contact kwam met mensen die een soortgelijke situatie hadden meegemaakt, besefte hij hoeveel steun hij hieraan had. En dus vond Remco het de hoogste tijd om deze mensen en hun verhalen met elkaar in verbinding te brengen. “Toen ik in gesprek raakte met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt, vond ik het bizar hoe goed je elkaar op dat moment begrijpt. Vanuit deze herkenning ben ik uiteindelijk gestart met mijn eigen coachpraktijk Jongeren Rouw Coach. Een praktijk voor rouwverwerking voor jongeren en jongvolwassenen.”

De omgedraaide wereld

Om anderen met dezelfde problematieken te kunnen helpen, heeft Remco zowel de ACT basisopleiding als de ACT vervolgopleiding gevolgd bij ACT Guide. Door deel te nemen aan deze opleidingen kon hij niet alleen beter omgaan met zijn eigen gevoelens maar ook nog eens een betere coach op het gebied van mentale gezondheid worden. “De ACT methodiek is een manier om flexibeler om te gaan met gevoelens, emoties en andere gedachtes die op je pad komen. Je leert dus als het ware om om te gaan met moeilijke situaties. Niet door je gevoelens te vermijden en ze weg te duwen, maar juist door ze naar je toe te trekken en ze actief op te zoeken.” Voor veel mensen klinkt dit waarschijnlijk als een vreemde gewaarwording. Toch maakt Remco nog op regelmatige basis gebruik van deze methode die voor hem uitstekend werkt. “Over een tijdje ga ik trouwen. Ik ben me ervan bewust dat mijn ouders er tijdens deze grote dag niet bij zullen zijn. Dat doet pijn. Vroeger zou ik dat gevoel hebben weggedrukt en zou ik met vrienden hebben afgesproken om een biertje te drinken. Wat ik nu doe, is compleet anders. Ik realiseer me goed dat deze gevoelens bij het leven horen. Daarom ga ik ervoor zitten en laat ik de gevoelens en emoties die daarbij komen kijken op me afkomen. Het compleet tegenovergestelde van wat we normaal gesproken zouden doen.”

Humor & zelfspot

Na het afronden van de ACT basisopleiding stond Remco te popelen om aan de slag te gaan met de ACT vervolgopleiding van ACT Guide. Twee diverse opleidingen die allebei zeer goed van pas komen binnen zijn carrière. “Bij de ACT basisopleiding leer je echt de basistheorie. Van modellen tot de achterliggende methodiek. Je komt precies te weten hoe alles in elkaar zit. Gedurende de vervolgopleiding gingen we in op specifieke thema’s. Hier heb ik ook geleerd om me te kunnen aanpassen aan iedere cliënt. Een gesprek is namelijk nooit systematisch. Tijdens de ACT vervolgopleiding heb ik dan ook geleerd om te spelen met de theorie.” Dit speelse karakter neemt Remco niet alleen mee in zijn rol als coach, maar is ook echt typerend voor de ACT opleidingen die hij bij ACT Guide heeft gevolgd. “Als ik kijk naar mijn ervaringen met ACT, is het stukje humor hetgeen wat er voor mij echt uitspringt. Ik vond dat Gijs, mede-eigenaar en ACT-opleider binnen ACT Guide, dat echt ontzettend goed deed. Gijs zegt altijd precies wat er op zijn tong ligt, maar kan ook heel goed inschatten wanneer humor wel en niet gepast is. Hij heeft me geleerd dat ik mezelf niet te serieus moet nemen en dat een stukje zelfspot ook niet verkeerd is. Dit vind ik echt ontzettend belangrijk en probeer ik ook absoluut mee te nemen in mijn eigen gesprekken met cliënten.