Skip to content

In gesprek met Digna van der Kellen

Over kunnen én willen veranderen en persoonlijke aandacht

We zijn allemaal maar een mens, dus doe maar lekker gewoon. Daar gelooft Digna van der Kellen heel sterk in en dat maakt dat ACT een grote hoofdrol speelt in haar dagelijks leven. Het voelt zelfs als een tweede natuur voor haar.

Sinds mei 2021 runt Digna volledig zelfstandig haar eigen praktijk, nadat ze jaren voor een werkgever werkte in de GGZ. Huiselijk, warm en vertrouwd. Zo moet het voelen als een cliënt haar praktijk binnenstapt. “Ik ga voor een persoonlijke aanpak en wil dat cliënten zich ‘normaal’ voelen”, vertelt ze. “Heel veel klachten zijn namelijk normale reacties op abnormale gebeurtenissen of omstandigheden.” Digna coacht personen met verschillende klachten zoals dwang, trauma, depressie en angst door middel van uiteenlopende methodieken. Running therapie, lichttherapie en EMDR zijn daar enkele voorbeelden van. Maar als Digna één methode moet kiezen, steekt ACT met kop en schouders boven de rest uit. “Het werkt écht bij iedereen”, zegt ze. “Ik coach mensen bij datgene dat ze kunnen én willen veranderen. Bovendien help ik bij het accepteren en omgaan met datgene dat ze niet kunnen veranderen, zodat ze weer volop in het leven kunnen staan.”

Klaar met diagnoses

De boekenkast in de praktijk is volledig gevuld met literatuur over de ACT methodiek en naar eigen zeggen heeft Digna ‘alles rondom ACT verslonden’. “Ik was me aan het verdiepen in verschillende behandelvormen en ik liep er tegenaan dat niet altijd alles te genezen is”, legt ze uit. “Zo kwam ik in aanraking met ACT en vervolgens ben ik alle opleidingen gaan volgen. Uiteraard bij Gijs Jansen.” Omdat Digna alle opleidingen, van de ACT Basisopleiding tot ACT in Groepen, heeft afgerond mag ze zichzelf ACT Master noemen. Helaas wordt ACT nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar daar komt in de toekomst hopelijk verandering in. “Ik heb het geluk dat mensen die bij mij in zorg komen, hun zorg wél vergoed krijgen door de zorgverzekeraar”, vertelt Digna. “Dit komt omdat ik behandelingen aanbied via Stichting 1np, een landelijk netwerk van zorgprofessionals.” Hier is echter wel een diagnose voor nodig en daar zou Digna graag verandering in zien. “Ik ben groot voorstander van het stoppen met het plakken van etiketten om de zorg vergoed te krijgen.”

Fan van het eerste uur

Bij het coachen van haar cliënten maakt Digna ook gebruik van de ACT Guide App. Ze gebruikt de applicatie al vanaf dag één, zelfs toen de eerste proefversie getest mocht worden. “Onderwerpen die tijdens de coachingsessies worden behandeld, worden ondersteund door materiaal uit de app”, legt ze uit. “Eigen inzet bevordert de sessies, want aan een volle tank kun je niets toevoegen”. Daarmee bedoeld Digna dat als je zelf niets doet met de input uit de sessies, er ook geen ruimte komt voor nieuwe info. Dit soort metaforen laat cliënten op een andere manier naar het leven kijken. En dat is volgens Digna de essentie van ACT: “Met ACT kun je echt alles uit het leven halen.”